צפונות ויקי:מפעיל מערכת: הבדלים בין גרסאות בדף
(←אחר: עדכון. תודה למחולתי בפרטי) |
(סקריפט החלפות (וויקיפדיה)) |
||
שורה 9: | שורה 9: | ||
הפעילות המיוחדת למפעילי מערכת מתועדת ב[[ויקיפדיה:יומנים|יומנים]] אחדים. | הפעילות המיוחדת למפעילי מערכת מתועדת ב[[ויקיפדיה:יומנים|יומנים]] אחדים. | ||
כעת יש | כעת יש בוויקיפדיה העברית {{NUMBERINGROUP:sysop}} [[Special:ListUsers/sysop| משתמשים בעלי הרשאת {{שם הדף}}]]. | ||
== מינוי מפעיל מערכת == | == מינוי מפעיל מערכת == |
גרסה מ־23:48, 9 בינואר 2019
מפעיל מערכת הוא ויקיפד בעל גישה לתכונות טכניות מסוימות המשמשות לתחזוקת האתר, ובהן למחוק דפים, להגן עליהם, לחסום עורכים אחרים, כמו גם לשחזר את כל הפעולות הללו. המפעיל רשאי לבצע פעולות אלה אך ורק לפי מדיניות ויקיפדיה בנושאים אלה.
הרשאת מפעיל ניתנת לתקופה של שלוש שנים. מפעילי מערכת שהשלימו שלוש שנות שירות ומעוניינים להמשיך בתפקידם, רשאים לפתוח דיון במפעיל נולד. אחרת, יסירו הרשאתם. ויקיפד שסבור שמפעיל אינו ראוי להרשאה זו רשאי לבקש הסרתה אך ורק בהתאם לנוהל ביטול הרשאה.
אין לראות במפעילי מערכת סמכות באתר, בכל הנוגע לתכנים, למדיניות, לנהלים ולקבלת החלטות. החלטות בנושאים אלה מתקבלות בהצבעה דמוקרטית, שבה לכל הוויקיפדים אותה זכות הצבעה. המפעילים עוסקים בתחזוקת האתר ובהגנה עליו מפני השחתה.
הפעילות המיוחדת למפעילי מערכת מתועדת ביומנים אחדים.
כעת יש בוויקיפדיה העברית 6 משתמשים בעלי הרשאת מפעיל מערכת.
מינוי מפעיל מערכת
הרשאת מפעיל מערכת יקבל בדרך כלל ויקיפד המתמצא היטב בעריכת ויקיפדיה ומכיר את הנהלים העקרוניים של האתר, ופעילותו כמשתמש רשום במשך לא פחות מתשעה חודשים כוללת לפחות אלפיים עריכות במרחב הערכים ובמרחבים המשיקים לו והוכיחה את התאמתו לתפקיד. ניתן להציע מפעילי מערכת חדשים בדף מפעיל נולד לאחר קבלת אישור מהמועמד לתפקיד. ההחלטה הסופית על מינוי המפעילים החדשים מצויה בידיהם של הביורוקרטים, אשר רשאים אך לא חייבים למנות למפעילים, מועמדים שזכו לתמיכה של לפחות 60% מהמצביעים בדף מפעיל נולד. המינוי יהיה למשך שלוש שנים מיום קבלת ההרשאות בפועל.[1]
בירור חילוקי דעות עם מפעיל
אם אתם חושבים שמפעיל מערכת התנהג שלא כשורה כנגדכם או כנגד כותב אחר, עליכם לפנות אליו בדף שיחתו. נסו לפתור את הבעיה בנועם ובתרבותיות. אם לא הצלחתם להגיע להבנה, באפשרותכם לפנות לדף הבירורים.
הרשאות טכניות
תוכנת מדיה-ויקי כוללת מספר תכונות חשובות שהגישה אליהן מוגבלת למפעילי מערכת בלבד, והן:
מחיקה ושחזור
- מחיקת דפים, כולל תמונות, וההיסטוריה שלהם. למידע ונהלים, ראו מדיניות המחיקה והצבעות מחיקה. לעיתים מחיקה היא עניין טכני, למשל מחיקת דף הפניה כדי לפנות מקום להעברה, או מחיקת פריטים מהיסטוריה מבולגנת של דף. פעמים אחרות זהו עניין של מחיקת זבל פשוט מדף שאין בו שום תוכן אחר, או הסרת חומר שהועתק מאתר אחר ומפר זכויות יוצרים.
- צפייה ושחזור דפים מחוקים, כולל תמונות, וההיסטוריה שלהם.
- מחיקה ("הסתרה") ושחזור של גרסאות קודמות, פריטי יומן, תקצירי עריכה וזהות העורך. ראו מחיקת תקצירי עריכה ופעולות יומן במדיניות המחיקה.
דפים מוגנים
- הגנה והסרת הגנה על דפים. דפים מוגנים אך ורק בנסיבות מסוימות. ההגנה יכולה להיות מלאה כך שרק מפעילי מערכת יכולים לערוך את הדף, חלקית כך שרק משתמשים רשומים שעברו ארבעה ימים מאז שנרשמו יכולים לערוך אותו, או הגנה מוגברת כך שרק בדוקי עריכות אוטומטית יוכלו לערוך את הדף.
- עריכת והעברת דפים מוגנים.
חסימות ושחרורי חסימות
- חסימת כתובות IP, טווחי IP ומשתמשים רשומים, לזמן מסוים או לצמיתות. ראו גם את רשימת המשתמשים החסומים.
- שחרור חסימה של כתובות IP, טווחי IP ומשתמשים רשומים.
שחזור עריכות
- שחזור עריכות מהיר. כל משתמש (רשום או לא) יכול לשחזר דפים לגרסאות קודמות. עם זאת, למפעילי המערכת יש כלי מהיר ואוטומטי המאפשר להם לשחזר את כל העריכות הרצופות של משתמש בדף מסוים, אם הן העריכות האחרונות. תקציר העריכה הוא "שוחזר מעריכות של משתמש 2 (שיחה) לעריכה האחרונה של משתמש 1" והעריכה מסומנת כמשנית ומנוטרת.
- אין להשתמש בשחזור כזה על עריכות שאינן השחתה פשוטה; אנא השתמשו בשחזור ידני ובתקציר עריכה מתאים.
- ניתן להגדיר את העריכות המקוריות והשחזורים שלכם של משתמש מסוים כעריכות של בוטים, על ידי כך שתוסיפו את הקטע
&bot=1
לסוף כתובת ה־URL של תרומותיו של המשחית, ורק אז תשחזרו את הערכים מהקישורים שם. אין להשתמש בכך כדי לשחזר שינוי שאתם לא אוהבים ולהעלים את השחזור, אלא רק על השחתות פשוטות, בעיקר הצפות.
שינוי ממשק האתר
- אפשרות לשנות את הטקסט של הממשק באמצעות עריכת הדפים שבמרחב השם מדיה־ויקי. זה כולל את רוב רובם של הקטעים הניתנים לתרגום באתר.
- אפשרות לשנות את העיצוב של הממשק באמצעות עריכת קובצי ה־CSS של האתר, במיוחד Common.css (החל על כל הרקעים) ו־Vector.css (החל על רקע ברירת המחדל – וקטור).
- אפשרות לשנות את ההתנהגות של הממשק באמצעות עריכת קובצי ה־JavaScript של האתר, במיוחד Common.js החל על כל הרקעים ו־Vector.js החל על רקע וקטור.
- שינוי לוגו האתר באמצעות העלאה של תמונה לקובץ:Wiki.png
השינויים הללו ישפיעו על כל המשתמשים ולפיכך אין לבצע שינוי בלי לבדוק אותו היטב.
אחר
- ייבוא דפים ממיזמי ויקי אחרים.
- צפייה ברשימת הדפים שאינם במעקב כדי לראות אילו דפים מועדים יותר להשחתות.
- סימון שינויים אחרונים ודפים חדשים כבדוקים, כדי שמשתמשים אחרים יידעו שאינם השחתה.
- חסינות מחסימת כתובות IP, חסימת טווחי IP וחסימות אוטומטיות.
- עריכה וצפייה במסנני השחתות.
- מתן והסרת הרשאת חסין חסימות IP, מנטר ובדוק עריכות אוטומטית.
- העברת קבצים (שינוי שמותיהם).
- ראו רשימת הרשאות נוספות.
- מחיקת דפי css או JavaScript (כאלו ששמם ששמם מסתיים ב-js. או ב-css.) במרחב המשתמש של משתמשים אחרים. עריכה בדפים אלו נתונה לעורכי ממשק בלבד (משתמשים שאינם מפעילים יכולים לערוך דפים כאלו רק במרחב המשתמש של עצמם). פעולות עריכה אלו נעשות לפי בקשה מפורשת של המשתמשים שבמרחב המשתמש שלהם מדובר, או בהתאם למדיניות.
כללים
יש להשתמש בהרשאת מפעיל בזהירות רבה מאוד, כדי שלא לפגוע באופיה הדמוקרטי והפתוח של ויקיפדיה. בהתאם לכך:
- הרשאת מפעיל לא נועדה לתת לבעליה כוח כנגד ויקיפדים אחרים, הפועלים בתום לב לפיתוחה של ויקיפדיה. חל איסור מוחלט להשתמש בהרשאת המפעיל כנשק בוויכוח על תכנים.
- דף יהפוך למוגן רק אם יש ניסיונות חוזרים ונשנים להשחית אותו בזדון. אין להפוך דף למוגן כאשר למפעיל מערכת יש חילוקי דעות עם ויקיפד אחר, גם כאשר הוויקיפד האחר טועה. יש להסיר את ההגנה מהדף מוקדם ככל האפשר. יוצאים מן הכלל לעניין זה הם דפי משתמש.
- מחיקת דף תיעשה רק אם הוא מתאים לכללי המחיקה המהירה. כל מחיקה אחרת חייבת להיעשות בהתאם להצבעת מחיקה.
פרטים נוספים בדף שימוש זהיר בסמכויות המפעיל ובדף ההנחיות למפעילי מערכת. ראו גם: ויקיפדיה:ביטול הרשאה.
הרגעת הרוחות: בוויקיפדיה פועלים בני אדם ולא מלאכים, וכדרכם של בני אדם, לעיתים מתלהטות הרוחות. על כל ויקיפד לפעול להרגעת הרוחות, ובפרט ראוי שמפעילי מערכת, שהם ויקיפדים ותיקים ומנוסים, יחתרו להרגעת הרוחות, בדרך של ריסון עצמי, ובוודאי יימנעו מהלהטת הרוחות.
הסרת הרשאות המפעיל
מפעיל מערכת יכהן בתפקידו במשך שלוש שנים. מפעיל מערכת שהשלים שלוש שנות שירות ומעוניין להמשיך בתפקידו, רשאי לפתוח דיון במפעיל נולד. אחרת, יסיר הרשאתו.
לביורוקרט אין סמכות להסיר הרשאות של מפעיל – רק הדיילים יכולים לעשות זאת. מפעיל יכול להתפטר מתפקידו באמצעות בקשה בדף המתאים במטא. הדיילים יבצעו את הבקשה לאחר כ-24 שעות בהן יוכל לחזור בו או לאחר קבלת הבהרות נוספות לפי הצורך.
אם מפעיל מערכת מנצל לרעה את סמכויותיו או מתנהג בצורה שאינה הולמת, ניתן להסיר את סמכויות המפעיל שלו לאחר הצבעה בנוהל ביטול ההרשאה.
ראו גם
- רשימה אוטומטית של מפעילי המערכת (כוללת גם בוטים בעלי הרשאת מפעיל)
- הנחיות למפעילי מערכת
- שימוש זהיר בסמכויות המפעיל
- מנטר
הערות שוליים
- ^ על פי דיון במזנון בו פרשנות הרוב לכללים הייתה שהמינוי תקף לשלוש שנים גם כשבוצע על סמך הצבעה שהסתיימה שלושה חודשים לפני כן.
מוגן חלקית | דף זה מוגן ויכולים לערוך אותו רק משתמשים רשומים בעלי ותק של 30 ימים לפחות וביצוע של 100 עריכות. לפרטים וסיבות עיינו ביומן ההגנות ובדף השיחה. אם אתם סבורים שיש לשנות את תוכן הדף, אנא ציינו זאת בדף השיחה. |